روش جادو شدن پیامبر صلی الله علیه وسلم و تأثیر آن بر ایشان
سوال: آیا ثابت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم سحر شده است؟ اگر این ثابت است، پیامبر صلی الله علیه وسلم با سحر و ساحر چه رفتاری داشتند؟
الحمدلله،
آری ثابت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم جادو شده است، عایشه رَضِیَ اللَّهُ عَنْهَا میگوید: پیامبر صلی الله علیه وسلم سحر شد(و سحر بر ایشان تأثیر گذاشت) تا جایی که خیال میکرد کاری کرده است. در حالی که نکرده بود یک روز پیامبر صلی الله علیه وسلم به وی گفت:« فَأَتَاهُ مَلَکَانِ فَجَلَسَ أَحَدُهُمَا عِنْدَ رَأْسِهِ وَالْآخَرُ عِنْدَ رِجْلَیْهِ فَقَالَ أَحَدُهُمَا لِلْآخَرِ: مَا بَالُهُ؟ قَالَ: مَطْبُوبٌ، قَالَ: مَنْ طَبَّهُ؟ قَالَ: لَبِیدُ بْنُ الْأَعْصَمِ، قَالَ: فِیمَ؟ قَالَ: فِی مُشْطٍ وَمُشَاطَةٍ، فِی جُفِّ طَلْعَةِ ذَکَرٍ، فِی بِئْرِ ذَرْوَانَ » بخاری ش/6391، و مسلم ش/2189
«دو فرشته به نزد ایشان آمده یکی کنار سر ایشان و دیگری کنار پاهایشان نشستند. یکی از آن دو گفت: این را چه شده است؟ [دومی] گفت: جادو شده؟ پرسید: چه کسی او را جادو کرده است؟
گفت: لبید بن اعصم!
پرسید: با چه چیز سحر شده است؟
گفت: بوسیلهی شانه، پس مانده ی الیاف کتان و پوست شکوفهی خرمای نر که در چاه ذروان مدفون است.»
امام ابن قیم میگوید: عدهای این حدیث را رد کردهاند و میگویند: چنین چیزی در حق پیامبر صلی الله علیه وسلم جایز نیست و گمان کردهاند که سحر شدن برای ایشان نقص و عیب است، حقیقت آنطور که پنداشتهاند نیست، بلکه تاثیر سحر مانند تأثیر بیماریها و دردها بر بدن پیامبر صلی الله علیه وسلم است، و این هم یکی از بیماریهاست، همانطور که سم روی بدن پیامبر صلی الله علیه وسلم تأثیر گذاشت این هم مؤثر واقع گردید.( در زادالمعاد 4/124 با اندک تفاوتی)
ابن قیم به نقل از قاضی عیاض مینویسد: (این عمل [سحرشدن] در نبوت ایشان خدشه وارد نمیکند و این که پیامبر صلی الله علیه وسلم بر اثر سحر تصور میکرد کاری را انجام داده است در حالی که انجام نداده بود، در چنین حالتی چیزی وجود ندارد که صداقت پیامبر صلی الله علیه وسلم را زیر سؤال ببرد، چرا که برای صداقت ایشان دلیل وجود دارد و به اجماع از این که چیزی صداقت و نبوت ایشان را خدشه دار کند، معصوم هستند. تنها این عمل جواز تحت تأثیر قرا گرفتن ایشان را در امور دنیوی ثابت میگرداند که پیامبر صلی الله علیه وسلم بخاطر این مسایل مبعوث نشده و فضیلت و برتری هم داده نشده است؛ بلکه ایشان در مسایل دنیوی مانند دیگر افراد بشر در معرض آسیبها و آفتها قرار میگیرد. بعید نیست که چیزی را تصور کند که حقیقت نداشته باشد و سپس آن حالت برطرف شود و به حالت عادی برگردد.
پس از آن که پیامبر صلی الله علیه وسلم یقین کرد که سحر شده است از الله تعالی خواست مکان سحر را به ایشان نشان داد، پیامبر صلی الله علیه وسلم آن را بیرون آورده و باطل کرد و آن حالت از ایشان برطرف گردید تا جایی که گویا از بند آزاد گردیده است. پیامبر صلی الله علیه وسلم به خاطر جادو شدن خود کسی را تعقیب نکردند و حتی وقتی به ایشان گفتند: آیا آن خبیث را دستگیر نکنیم و نکشیم؟
فرمود: « أَمَّا أَنَا فَقَدْ شَفَانِی اللَّهُ وَخَشِیتُ أَنْ یُثِیرَ ذَلِکَ عَلَی النَّاسِ شَرًّا»
(مرا که الله تعالی شفا داد و بیم آن دارم که چنین کاری(دستگیری و… جادوگر) باعث ایجاد شر و فتنه در میان مردم گردد).
الشیخ الفوزان – المنتقی (2/57،58)
یادونه: په قران سنت کې خپرې شوي لیکنې یوازې د لیکوال خپل نظر څرګندوي، د ادارې توافق ورسره شرط نه دی. که تاسو غواړئ قران سنت کې مو لیکنه خپره شي، اړیکه راسره ونیسئ. مننه
څرګندونه مو لاندې وليکئ